Novosti Prevencija i sport

Kako da pravilno tretirate sportske povrede

terapija sportske povrede tretman

Kako da pravilno tretirate sportske povrede

Sportske povrede su bolne, i one su jedan od najbržih načina da izbace iz stroja i dobro treniranog sportistu. Bez obzira na to kakav sport je u pitanju ili kako ste se povrijedili, tretman i vrijeme koje je potrebno za liječenje povreda često su slični.

Akutne povrede mišića se dešavaju kada iznenada istegnete mišić preko nivoa elastičnosti. Ovo se može desiti na sportskom terenu ili u vašem dvorištu. Kada je riječ o relativno maloj povredi, nije vam potreban profesionalni trener ili doktor za liječenje, samo trebate znati neke osnovne strategije liječenja i rehabilitacije.

Prvi dan

Odmah poslije povrede

Možete očekivati ​​da se nekoliko stvari desi u prvih nekoliko sati od povrede mišića. Osim trenutnog bola, može doći do oticanja tkiva i stvaranja modrica. Početni oštar bol može da prouzrokuje bol u stomaku. Povrijeđena oblast takođe može biti osjetljiva na kretanje i na dodir. Vjerovatno nećete moći da je  koristite normalno barem prvih nekoliko sati.

R.I.C.E. je akronim kojeg mnogi sportski treneri i sportisti koriste da zapamte kako da tretiraju manju povredu mišića. Ovo podrazumijeva odmor, led, kompresiju i podizanje.

Odmor

Odmaranje je jedan od najefikasnijih načina za početak procesa iscjeljenja. Vaš povrijeđeni mišić će biti slab i osjetljiv na dalje povrede, posebno u prvih nekoliko sati. Napravite pauzu, nemojte ga pomjerati kako biste mu pomogli da ozdravi.

Led

Prednosti primjene leda su najveće u prvih dan ili dva nakon povrede. Postavite na povrijeđeno mjesto vrećicu zdrobljenog leda, zamrznutog povrća ili ledeno pakovanje kao što je na primjer Sissel® Hot-Cold Pearl Relief Pad- toplo-hladno jastuče. To će pomoći u ublažavanju bolova i sprečavanju otoka tako što će smanjiti dotok krvi u područje. Da biste izbjegli promrzline, nikada ne postavljajte led direktno na golu kožu. Umjesto toga, umotajte ga u tanku tkaninu ili peškir prije nanošenja na povrijeđeno područje. Primjenjujte led u periodima od 15 do 20 minuta i dozvolite da se vaša koža vrati na normalnu temperaturu između dva ledena tretmana.

Kompresija

Elastični zavoj  je potrebno čvrsto zaviti oko povrede, što pomaže u umanjivanju otoka tako što sprečava nastanak tečnosti. Takođe, olakšavanju bolova može pomoći držanje povrijeđenog područja donekle imobilizovanim. Sam zavoj možda neće biti dovoljan da potpuno imobiliše povrijeđenu površinu, ali će vam pružiti neku podršku i podsjetiti vas da ga zadržite.

Odličnu kombinaciju hlađenja i kompresije može vam dati Sissel® Cold Therapy Compression – kompresa za hladnu terapiju zglobova, koja osim hladećeg tijela ima i kompresivnu jedinicu sa ventilom za fino podešavanje pritiska.

Ako je kompresija prejaka, možda ćete osjetiti peckanje ili utrnulost. U tom slučaju smanjite kompresiju ispuštanjem vazduha iz komprese ili odmotajte pa ponovo, laganije, omotajte elastični zavoj. Kompresija ne bi trebalo da bude toliko čvrsta da izaziva nelagodnost ili ometa vaš protok krvi. Čak i nježna kompresija može pomoći da se tečnost ne skuplja oko povrede.

Elevacija

Podizanje povrijeđenog područja iznad nivoa srca pomaže u smanjenju otoka tako što omogućuje tjelesnim tečnostima da napuste područje. Ako  područje ne možete podići iznad nivoa srca, pokušajte zadržati povrijeđenu površinu u nivou vašeg srca ili blizu njega. Ako ste pretrpjeli povredu zadnjice ili bokova, pokušajte da legnete sa jednim ili dva jastuka postavljenim ispod zadnjice i donjeg dijela leđa.

Drugi dan

Dan nakon povrede često je bolan. Oticanje će najverovatnije biti u najgorem stadijumu par sati do par dana nakon što je došlo do povrede. U prvih nekoliko sati će početi da se razvijaju modrice i sljedećeg dana bi mogle biti vrlo uočljive. Moguće je i da će cijela oblast dobiti tamno ljubičastu ili crnu boju.

Nastavite da primjenjujete R.I.C.E. postupak liječenja prvih 48 do 72 sata nakon vaše povrede. Tokom ovog vremena, trebalo bi da zadržite povrijeđenu površinu obmotanu elastičnim zavojima, podignite je kada god možete, i primijenite led svakih nekoliko sati. Ako imate bolove, razmislite o uzimanju antiinflamatornih lijekova protiv bolova, kao što su aspirin ili ibuprofen. Paracetamol takođe može pomoći u ublažavanju bolova, ali neće smanjiti zapaljenje zato što ustvari pojačava prokrvljenost.

Tokom prva tri dana nakon sportske povrede ne primjenjujte toplotu na područje. Iako može djelovati umirujuće, toplota može pojačati cirkulaciju i pogoršati oticanje.

Tri dana do nedjelju dana kasnije

Sportske povrede obično počinju zacjeljivati u roku od 72 sata. Do trećeg dana vaš bol, oteklina i modrice će vjerovatno početi da se povlače. Boja vaših modrica odražava količinu krvi koja je ostala zarobljena u vašoj koži kao rezultat povrede.

Kada se otok značajnije smanji, možete započeti naizmjenično kombinovanje  toplih pakovanja sa hladnim. Primjena toplote će poboljšati dotok krvi u povrijeđeno područje, pomažući da se u njega isporuče kiseonik i hranljive materije što potpomaže proces liječenja. I toplota i led mogu da pomognu u olakšavanju bolova, a mnogi treneri preporučuju da ih izmjenjujete svakih nekoliko sati.
Kada se otok nestane, možete ukloniti kompresivni zavoj i početi da nježno vježbate povrijeđenu oblast. Počnite polako laganim rastezanjem područja, nikada ga ne naprežite do tačke bola. Primijetićete da se vaš opseg pokreta malo po malo povećava svakog dana. Nastavite da se rastežete i krećete prvih nekoliko nedjelja, dok vam normalna upotreba i vežbanje ne bude predstavljala nelagodu.

Predugo imobiliziranje povrede može izazvati ukočenost i gubitak snage. U vašem interesu je da što je prije moguće  počnete da pomjerate povrijeđenu oblast ili šetate normalnim tempom.

Poslije mjesec dana

Prvih nekoliko dana nakon sportske povrede po pravilu su najbolniji. Poslije toga, primijetićete da vam se javlja određeni produžen tupi bol i krhkost, koji mogu trajati nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci. Ovo je normalno. Možete primjenjivati ledene i tople obloge kako biste ublažili bol. Neke vrste medicinskih sportskih krema takođe mogu pomoći u olakšanju nelagodnosti. Ova vrsta kreme dostupna je u mnogim apotekama.

Nastavite da se istežete i vježbate povrijeđeno područje, čak i nakon što se simptomi povuku. Mišić koji je jednom povrijeđen je osjetljiviji na nove povrede. Odgovarajuće istezanje i umjereno vježbanje može pomoći u sprečavanju budućih povreda. Sve dok se vaša povreda liječi na odgovarajući način, trebalo bi da možete da se vratite na redovne treninge.

Profesionalna njega- kada da se obratite ljekaru

Ako sumnjate da je vaša povreda ozbiljna, posjetite ljekara ili otiđite u Hitnu pomoć. Sljedeći simptomi mogu biti znak ozbiljne povrede koja zahtijeva profesionalnu njegu:

• veliko oticanje i veoma jak bol
• vidljivi deformiteti, kao što su velike kvrge ili udovi koji se savijaju pod čudnim uglovima
• zvuk iskakanja ili krckanja kada pomjerite povrijeđeno mjesto
• ne možete se osloniti na povrijeđenu površinu
• nestabilnost u zglobu
• problemi sa disanjem
• vrtoglavica
• temperatura

Takođe, treba da se obratite svom ljekaru ako imate povredu koja djeluje kao manja, ali se ne poboljšava sa kućnim tretmanom. Nakon prvog mjeseca, ne bi trebalo da imate otoka ili vidljivih modrica oko povrijeđenog područja. Ako primijetite oticanje ili promjenu boje nakon četiri nedjelje, posjetite ljekara. Snažan bol nakon prvih nekoliko nedjelja takođe je dobar razlog da ga posjetite.

Zaključak

Bez obzira na to da li ste rekreativni sportista ili profesionalac, nije neuobičajeno da se s vremena na vrijeme povrijedite. Kod kuće možete liječiti manju povredu mišića prateći R.I.C.E. metodu. Prvih nekoliko dana nakon povrede, odmorite povrijeđeni dio, stavite ga u led, kompresujte i podignite.

Kada otok počne da se smanjuje, pokušajte sa kombinovanim toplo-hladnim tretmanima kako biste ublažili bol. Počnite da lagano istežete i pomjerate povrijeđeno područje. Ako sumnjate da je povreda ozbiljna ili se vaš postupak oporavka ne odvija kako bi trebalo, posjetite vašeg ljekara.

Brands:
ALL
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping