Mama i dijete

Dojenje

Medela_14

Dojenje

Majčino mlijeko

Od trenutka kad se beba rodi djeluju hormoni koji pripremaju tijelo kako bi ono moglo nastaviti zadovoljavati potrebe bebe kad ona dođe na svijet. Ono što je najvažnije je da to znači proizvodnju majčinog mlijeka koje hrani i podiže bebu. Porod šalje signal za početak proizvodnje mlijeka. Određeni hormoni nestaju nakon poroda, a drugi se pak pojavljuju, potičući proizvodnju mlijeka. Mlijeko će doći dva do četiri dana poslije poroda. Dojke će nateči i postati tvrde, pa ćete vrlo vjerojatno osjećati nelagodu i pritisak, koji će popustiti kad počnete dojiti. U suprotnom pitajte za savjet primalju ili savjetnika za dojenje. Tijelo će nastaviti proizvoditi mlijeko da zadovolji bebine potrebe i da joj da hranu koja joj je potrebna za rast. Dojenje može biti složeno na početku i možda će vam trebati malo vremena da se priviknete.

Majčino mlijeko je jedinstveno jer se mijenja kako bi zadovoljilo bebine potrebe te se tokom vremena, kako beba raste, prilagođava kako bi dalo raznoliko mlijeko. Kako se beba razvija, isto se događa s mlijekom. Mijenja se tokom dana i kroz tjedne i mjesece kako bi bebi osiguralo najbolji početak života. Nudi i raznolike okuse jer hrana koju vi jedete utječe na okus vašeg mlijeka.

Ne zaboravite da je neophodno održavati visoku energetsku razinu kad se hranite za dvoje. Ono što jedete može se prenijeti vašoj bebi, iako u raščlanjenom obliku. Neke žene radije izbjegavaju začinjenu hranu ili previše limunske kiseline, poput naranče ili sok od naranče. Sve ono od čega može boljeti želudac, može isto tako naškoditi bebi. Ako je beba posebno nemirna, možda vrijedi razmisliti o tome koju ste hranu jeli tokom prethodna 24 sata i trebate li nešto od toga izbaciti u budućnosti. Majčino mlijeko ne nudi samo hranu, nego je dobro i za razvoj i imunološki sustav, što formula ne može ponuditi. U majčinom mlijeku postoje određeni sastojci za koje je dokazano da su korisni za razvoj mozga i vida, a zatim su tu, naravno, i sva antitijela. Oni su posebno stvoreni kako bi pružili dojenčetu dodatnu podršku dok se njegov imunitet ne razvije u potpunosti. Druge prednosti su smanjenje rizika od sindroma iznenadne smrti dojenčeta, od infekcije uha, veća otpornost na viruse koji uzrokuju prehladu ili gripu, smanjenje rizika od pretilosti i kožnih oboljenja, poput ekcema te smanjenje rizika od nekih oblika raka, poput dječje leukemije.

Dojenje blizanaca

Pobrinuti se da su obje vaše bebe site i sretne bebe može biti kao žongliranje. Svaki par blizanaca je drugačiji, tako da će se u početku sve svoditi na isprobavanje što najbolje odgovara vama i vašim bebama. Morat ćete im dopustiti da nemetnu ono što vole, moguće je dojiti obje bebe zajedno ili će jedna htjeti jesti svakih dva sata, dok druga neće biti toliko gladna. Ako tokom prvih dana možete naći vremena, možda će vam biti korisno da si zapišete koja je beba bila na kojoj dojci zadnji put i koliko je pelena trebalo promijeniti kod svake bebe. Ta rutina će vam pomoći da pratite vrijeme hranjenja svake bebe te da, po mogućnosti, zabilježite kad je vrijeme za odmor.

Vaše tijelo će se prilagoditi situaciji i proizvesti dovoljno mlijeka da nahranite obje bebe. Ako dojite svaki put kad su vaše bebe gladne, možete biti sigurni da će vaše tijelo osigurati dovoljno da zadovolji njihove potrebe. Ako vam je rečeno da imate male količine mlijeka ili se jednostavno želite pobrinuti da imate dovoljnu zalihu, možete izdojiti nešto mlijeka između hranjenja. To će potaknuti proizvodnju mlijeka i osigurati da imate stalne zalihe. Dojenje blizanaca ne bi trebalo povećati vjerojatnost da će vam bradavice boljeti jer je to posljedica lošeg pripajanja, a ne učestalosti hranjenja. Ako imate bolne bradavice, pitajte primalju ili medicinsku sestru za pomoć oko pravilnog pripajanja vaših beba. Možete također staviti čistu lanolinsku mast na bradavice odmah nakon hranjenja. To može biti ugodno i može pomoći smanjiti rizik od ispucanih bradavica.

Izdajalica

Izdajalica izvlači mlijeko iz dojke kroz bradavicu poticanjem proizvodnje mlijeka. Mlijeko se skuplja u posudu kroz lijevak koji se postavlja na dojku oko bradavice. Žene diljem svijeta koriste izdajalice od kraja 19. stoljeća kada je u SAD-u odobren prvi patent za mehanizam. Na tržištu postoje razne vrste i marke i žene mogu birati između električnih i ručnih izdajalica.

Izdajalica vam pomaže kod rasporeda dojenja u slučaju da niste u mogućnosti dojiti direktno u bilo kojem trenutku. Postoji niz razloga zbog kojih želite koristiti izdajalicu, kao na primjer povećanje dotoka mlijeka uz uobičajeno dojenje, izalazak s prijateljicama jedno popodne ili jednu večer, izlazak ili prva slobodna večer s partnerom nakon poroda, izdajanjem mlijeka možete biti sigurni da možete izaći i da će vaša beba biti nahranjena dok vas nema, a izdajalica također može omogućiti vašem partneru da pomogne kod hranjenja, na primjer kasno navečer ili noću kako bi se mama više odmorila. Majkama koje ne mogu hraniti direktno jer je, na primjer, njihova beba rođena prijevremeno ili iz nekog drugog razloga, izdajalica može biti neophodan dio opreme. Postoje izdajalice koje će zadovoljiti potrebe svake majke. Prvo se pitajte koliko često ćete trebati izdajati. Koristite li izdajalicu jer se vraćate na posao ili samo za povremeno odvajanje kad nakratko izađete? Za povremenu upotrebu dovoljna će biti ručna ili jedna izdajalica. Međutim, za redovitu upotrebu, bit će potreba električna izdajalica ili čak izdajalica koja može izdajati obje dojke istovremeno.

Izdojeno mlijeko

Svježe majčino mlijeko je najbolje i to je majčino mlijeko koje je izdojeno unutar četiri sata. Međutim, moguće je da ćete htjeti napraviti zalihu za ono vrijeme kad ste odsutni. Ako se izdojeno mlijeko ne da bebi odmah, treba ga staviti u hladnjak. Možete ga čuvati na dnu hladnjaka na temperaturi od oko 4 stupnja od tri do pet dana, iako smjernice bolnica mogu biti različite. Važno je da ne čuvate majčino mlijeko u vratima hladnjaka, gdje temperatura nije jednaka zbog otvaranja i zatvaranja vrata. Ako odjednom izdajate samo male količine, izdojeno mlijeko možete skupljati tokom dana, no svakako stavite svaku bočicu u hladnjak odmah nakon izdajanja i nemojte ju ostavljati sa strane. Ako mlijeko želite čuvati duže od pet dana, važno je da zamrznete svoje mlijeko.

Majčino mlijeko može se čuvati u zamrzivaču do 6 mjeseci na -19°C i do 12 mjeseci na -18°C. Kada se majčino mlijeko zamrzava, ono se širi, pa stoga u posudi nikad ne bi smjelo biti više od tri četvrtine mlijeka. Na sve izdojeno mlijeko morate staviti datum i upotrebljavati ga kronološkim slijedom, najprije ono najstarije. Zamrznuto majčino mlijeko može ponekad imati čudan miris. Majčino mlijeko je lako probavljivo zbog enzima koji se zove lipaza. Ako je lipaza prilično aktivna, mlijeko će poprimiti čudan miris koji ne škodi bebama, ali koji može promijeniti okus. Ostavite zamrznuto mlijeko u hladnjaku da se polako odmrzne, a zatim ga ostavite na sobnoj temperaturi da se ugrije. Možete koristiti grijač bočice ili lagano grijati na pari, no nemojte nikad zagrijavati mlijeko u mikrovalnoj pećnici jer neki dijelovi mogu biti vrući, što može biti opasno za bebu.

Brands:
ALL
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping