Mama i dijete

Briga za tijelo tokom trudnoće, poroda i majčinstva

Medela_11

Briga za tijelo tokom trudnoće, poroda i majčinstva

Sasvim prirodno je da se tijelo tokom trudnoće počinje mijenjati jer se priprema za majčinstvo i za podržavanje rasta bebe. Svaka žena je drugačija, no vrste promjena koje možete opaziti su bolne grudi tijekom prvih mjeseci, jutarnje ili večernje mučnine tokom prvih dana, a ponekad i duže, umor, lagana nelagoda i bol. Sve je to sasvim normalan način na koji se tijelo pametno prilagođava da bi moglo podržati bebu tokom trudnoće.

Moguće je da žene tokom trudnoće proživljavaju različite osjećaje. Možda ćete se osjećati iznimno sretni, no zbog normalnih hormonalnih promjena moguće je da ćete s vremena na vrijeme poželjeti dobro se isplakati. To može biti teško razdoblje za vašeg partnera koji će pokušati shvatiti što vam se događa, pa vrijedi pokušati naći vremena da s njim razgovarate o svojim osjećajima.

Kao priprema za dolazak vaše bebe žljezdano tkivo u vašim dojkama rast će jer se priprema za dojenje. Rast posteljice potiče lučenje estrogena i progesterona, koji pak potiču složeni biološki sistem koji omogućava proizvodnju mlijeka. Zbog svih tih promjena vaše grudi mogu biti osjetljive ili malo bolne. Možda ćete primijetiti da se boja bradavica mijenja i da područje oko bradavica (areola) postaje tamnije. Možda ćete također vidjeti da se oko areole pojavljuju sitne izbočine koje će pomoći zaštititi vaše bradavice tako što će proizvoditi uljnu tvar koja pomaže u čišćenju i podmazivanju, kao i smanjiti infekcije tokom dojenja. Ona sadrži i feromone koje će beba prepoznati. Kako će se termin približavati, možda ćete čak primijetiti male mrlje na unutrašnjoj strani grudnjaka, nastale uslijed curenja mlijeka u očekivanju poroda.

Razni dijelovi vašeg tijela rastu, pa je korisno znati što možete očekivati. Kod nekih žena natiču stopala i gležnjevi zbog povećanja tjelesnih tekućina. Ruke i prsti mogu također nateči, osobito tokom vrućina, zbog čega može biti teško nositi prstenje i nakit. Ako natičete, dobro je piti puno vode jer će to potaknuti rad bubrega i smanjiti naticanje. Druge stvari koje mogu pomoći uključuju da se pripazi na unos soli, sjedenje predugo u istom položaju te podizanjestopala tokom sjedenja.

Nelagode i bolovi uobičajeni su tokom trudnoće jer tijelo mijenja svoj oblik kako bi napravilo mjesta za sve veću i težu maternicu. Povećane razine progesterona u tijelu djeluju na omekšavanje mišića, pa su stoga mogući bolovi u leđima ili vratu, a ponekad i glavobolje i bolovi u nogama. Postoji par stvari koje možete napraviti kako bi pomogli ukloniti nelagode i bolove, a to je da budete razumni i ne opterećujete svoje tijelo pretjeranim vježbanjem ili podizanjem teškog tereta te da izbjegavajte sjedenje prekriženih nogu jer to može ograničiti cirkulaciju u nogama i prouzročiti proširenje vena.

Priprema za prijevremeni porod

Beba koja se rodi prije 37 tjedna trudnoće smatra se prijevremeno rođenom. To može biti zastrašujuće iskustvo, no ne treba paničariti jer je fantastična pomoć i briga uvijek pri ruci roditelja prijevremeno rođene bebe. Majčino mlijeko je dvostruko važnije za prijevremeno rođenu bebu. Tokom trudnoće zaštitna antitijela prenose se putem posteljice, a u slučaju poroda prije temina, tog izvora nema, ali majčino mlijeko može nastaviti tamo gdje je posteljica stala. Dajući mlijeko svojoj bebi, vi joj ne dajete samo neophodna antitijela i zaštitu, nego stvarate i vezu koja će joj pomoći da napreduje i da se razvija, što je posebno važno tokom prvih tjedana.

Vaše tijelo ima intuiciju i reagirat će odmah ako ste imali prijevremeni porod. Vaše dojke će početi proizvoditi kolostrum, prilično gustu žućkastu tekućinu koja se proizvodi prije nego što mlijeko počne teći. To prvo mlijeko ili kolostrum je puno dragocjenih antitijela, a iako proizvodite samo vrlo male količine, to je “tekuće zlato” za vašu malu bebu.

Iako će rođenje bebe pokrenuti proizvodnju mlijeka, prijevremeno rođena beba možda na početku nije dovoljno jaka za hranjenje dojenjem. Upotrebom izdajalice potaknut ćete daljnju proizvodnju mlijeka i time osigurati da beba dobije majčino mlijeko koje joj je potrebno i da ga tijelo nastavi proizvoditi. Ako se beba rodila vrlo rano, izdajanje će pomoći dojkama da dođu do one faze u kojoj su spremne za proizvodnju mlijeka. Postoje posebni programi poticanja izdajanja za majke s dojenčadi koja su rođena prijevremeno. Vaše tijelo će znati što treba učiniti i odgovorit će na vrijeme.

Kad vaša beba bude mogla izaći iz inkubatora, pa čak i na kratko, možete joj pružiti posebnu vrstu njege koja se naziva dodir kožom ili “klokan” njega. Ona uključuje stavljanje bebe ispod odjeće, direktno na kožu. Ona će uživati u vašoj blizini, a toplina vašeg tijela će ju grijati i usrećiti. Kako se vaša beba bude razvijala, moguće je da će početi lizati i tražiti dojku te eventualno vježbati sisanje. Dok je vaša beba u inkubatoru, sjedite i razgovarajte s njom da se navikne na vaš glas i miris. Upamtite da niste sami i da ćete imat puno podrške i medicinske sestre u rodilištu će dati sve od sebe kako biste vi i vaša beba bili sigurni, mirni i sretni. Nakon što izađete iz bolnice, dobrovoljne organizacije i grupe za podršku mogu vam dati savjet. Vaš liječnik će vas isto usmjeriti na pravi put.

Brands:
ALL
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping