Novosti Prevencija i sport

11 namirnica koje će pomoći vašim zglobovima

bol u zglobovima namirnice

11 namirnica koje će pomoći vašim zglobovima

Bez obzira na to imate li 23 ili 73 godine, u jednom trenutku ćete se suočiti sa bolovima u zglobovima. Prema nacionalno provedenom istraživanju Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD, 30% odraslih starijih od 18 godina osjetilo je bol u zglobovima tokom proteklog mjeseca.

Bol u zglobovima može imati mnoge uzroke, ali često je simptom artritisa, zbirnog termina za više od 100 stanja koja uzrokuju bol u zglobovima, ukočenost i upalu. Kod mladih, aktivnih ljudi, artritis se obično javlja zbog starih sportskih povreda, kao što su dislocirani zglob ili pokidan ligament.

Lijekovi koji uklanjaju i usporavaju progresiju oštećenja zgloba i upale obično se propisuju kako bi se smanjio bol. Međutim, istraživači su otkrili da se kao djelotvoran dodatak lijekovima mogu koristiti i određene namirnice sa protivupalnim dejstvom i dejstvom protiv bola.

U nastavku ćete naći više podataka o tome koje namirnice vrijedi jesti ukoliko imate probleme sa zglobovima, te zanimljive ideje kako da ih ubacite u vašu svakodnevnu prehranu.

 

Bobičasto voće

bol u zglobovima bobičasto voće

Bobice imaju puno hranljivih sastojaka i sadrže antocianine, antioksidativna jedinjenja koja se bore protiv upale i daju plodu duboku, bogatu nijansu. Bobice su takođe dobar izvor elagne kiseline, još jednog antioksidansa koji pomaže smanjenju upale koja pogoršava bol u zglobovima.

Kako ih jesti: dodajte bobice u vruće ili hladne žitarice, smutije ili grčki jogurt.

Orasi

bol u zglobovima orasi

Orasi su krcati zdravim mastima i antioksidansima koji pomažu tijelu da se bori i popravi oštećenja izazvana upalom. Studija objavljena u Američkom žurnalu za kliničku ishranu otkrila je da su oni koji su u periodu od 15 godina konzumirali najviše oraha imali 51% manji rizik od umiranja od inflamatornih bolesti u poređenju sa učesnicima koji su jeli najmanje oraha.

Kako ih jesti: Obogatite jutarnje žitarice sa malo oraha, zajedno sa cimetom i sjeckanim jabukama. Niste za žitarice? Umjesto toga, počastite se domaćim preprženim bademima.

Narandžasto povrće

bol u zglobovima mrkva

Zahvaljujući vitaminu A i beta karotenu, narandžasto povrće je snažan borac protiv zapaljenja. Ovo povrće je takođe bogato beta-kriptoksantinom, koji može da pomogne kod inflamatornih poremećaja kao što je reumatoidni artritis.

Kako ih jesti: Poredano na plehu, iskombinujte manje komade mrkve, na kockice sječenu bundevu i malo slatkog krompira. Pošpricajte maslinovim uljem i začinima i pecite u pećnici na 200 stepeni sve dok povrće ne postane meko i blago tamne boje.

Tamno zeleni zeleniš i kupusasto povrće

bol u zglobovima brokoli

Povrće kao što su kelj, prokelj, blitva, špinat i brokoli prepuni su antioksidansa koji mogu pomoći u poboljšanju artritisa, usporavanju njegovog napredovanja i smanjenju bola u zglobovima. Šta to čini ovo povrće tako moćnim? Ono je bogato sulforafanom, jedinjenjem koja može blokirati enzime vezane za uništavanje i upalu zgloba.

Kako ih jesti: Probajte ovaj recept za salatu sa brokolijem i senfom, oduševićete se!

Masna riba

Masna riba, kao što su losos, skuša ili sardine, bogate su omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u smanjenju bolova i ukočenosti zglobova tako što potiskuju proizvodnju enzima koji erodiraju hrskavicu i proteine ​​koji regulišu zapaljenje.

Kako ih jesti: Na krišku tosta od integralnih žitarica stavite dimljeni losos, prženo jaje i malo kolutova crnog luka. Ili probajte filete skuše s maslinovim uljem, bijelim lukom i limunom. Ili dodajte sardine u grčku salatu od zelene salate, paradajza, krastavca, crvenih paprika, maslina i fete.

Crvene jabuke

bol u zglobovima jabuke

Ovo slatko voće sadrži kvercetin, antioksidans koji može zadržati artritis i bol kojeg nosi sa sobom. Takođe je bogata antocijanima, jakim antiinflamatornim jedinjenjima koja su odgovorna za davanje crvene nijanse jabuci.

Kako ih jesti: Za malo drugačiji šmek klasičnog sendviča, na integralni tost sa ćuretinom dodajte tanke šnite jabuke, vaš omiljeni sir i malo senfa.

Crni luk

bol u zglobovima crni luk

Crni luk je takođe dobar izvor kvercetina. U studiji iz 2006. godine objavljenoj u časopisu Biological Pharmacology, istraživači su utvrdili da oralno konzumiranje kvercetina smanjuje simptome artritisa kod miševa. Iako rezultati eksperimenata na životinjama ne garantuju iste ishode kod ljudi, studija sugeriše da ovaj antioksidans može biti koristan lijek za inflamatorne bolesti, a očekuju se dalja istraživanja. U međuvremenu, sigurno vam ne bi škodilo da dodate još malo luka u vašu ishranu.

Kako ga jesti: Nama se svidio ovaj recept za nadjeveni  luk. Želite li nešto brzo i više tradicionalnog ukusa? Dodajte na hamburger nekoliko sirovih ili preprženih kolutova luka kako biste pojačali ukus i povećali benefite za vaše zdravlje.

Kurkuma

bol u zglobovima kurkuma

Slično lijekovima kao što je ibuprofen, kurkuma, bogata antioksidansom kurkuminom koji ima protivupalno dejstvo, može pomoći u olakšanju bolova i otoka izazvanih artritisom tako što blokira efekte pro-inflamatornih enzima i hemijskih prenosnika bola.

Kako je jesti: ovaj začin iz istočne Azije je glavni sastojak žutog karija. Pokušajte da napravite ovu piletinu u kari i kurkuma umaku.

Bosiljak

bol u zgloboviima bosiljak

Ova lisnata zelena biljka korišćena je u Indiji i Evropi vijekovima za liječenje upale i bolova u zglobovima. Eugenol, enzim odgovoran za slatki miris bosiljka, je jako antiinflamatorno sredstvo koje potiskuje aktivnost ciklooksigenaze – enzima koji formira lipidne medijatore koji izazivaju upalne reakcije u tijelu.

Kako ga jesti: Svjež ili suh, bosiljak se lako može dodati u različite obroke. Dodajte ga u omlet, paste, meso i jela od povrća. Za najviše benefita za vaše zglobove, koristite sortu koja se naziva sveti bosiljak.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

bol u zglobovima maslinovo ulje

Limeni čovjek iz „Čarobnjaka iz Oza“ možda nije jedini čiji bi zglobovi mogli imati koristi od malo ulja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži antioksidanse koji se zovu polifenoli, a koji štite tijelo od zapaljenja i ublažuje bolove. Studija iz 2005. objavljena u časopisu Nature otkrila je da ovo ulje sadrži oleokantal, prirodno fenolno jedinjenje koje sprečava proizvodnju proinflamatornih enzima.

Kako ga konzumirati: Prema jednoj studiji, oko tri i po supene kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja ima učinak ekvivalentan tableti ibuprofena od 200 mg. Pokušajte da napravite salatu na bazi maslinovog ulja, ili ga pošpricajte po mesu ili povrću prije termičke obrade.

Đumbir

bol u zglobovima đumbir

Ako obično na tanjiru ostavljate đumbir, možda propuštate jednog od najjačih prirodnih protivupalnih lijekova. Ovaj začin, koji se tradicionalno koristi za ublažavanje bolova u stomaku, olakšava i bol u zglobovima tako što blokira nekoliko gena i enzima koji pojačavaju zapaljenje i neugodnost.

Kako ga jesti: Ovaj svestrani, ukusan korijen se može dodati u prženo povrće ili meso, supu ili sok.

Brands:
ALL
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping