Kompresivne čarape Medicinski leksikon

Trudnoća i proširene vene: Kako da ih izbjegnete

trudnoća proširene vene

Trudnoća i proširene vene: Kako da ih izbjegnete

Proširene  vene (varikozne vene) su neuobičajeno otečene vene koje mogu biti i ispupčene u blizini površine kože. Ove plave ili ljubičaste vene ponekad izgledaju vijugavo i najvjerovatnije će se pojaviti na nogama, iako je moguće da ih dobijete i na drugim mjestima (na primjer, hemoroidi su varikozne vene na rektalnom području.)

Mnoge žene prvi put dobijaju proširene vene, ili spoznaju pogoršanje njihovog stanja, tokom trudnoće. Možda ćete imati malo ili nimalo nelagodnosti od proširenih vena, a moguće je i da ćete u nogama imati razne senzacije, kao što su umor ili „teške“ noge, moguće je da ćete osjećati bolove u potkoljenicama, peckanje i svrab. Takođe je moguće da će vas koža oko proširene vene svrbiti, pulsirati ili peći. Sve ovo su simptomi proširenih vena, koji se prema kraju dana pogoršavaju, pogotovo ako mnogo vremena provodite na nogama.

Šta uzrokuje proširene vene tokom trudnoće?

Kako raste materica, povećava se pritisak na veliku venu na desnoj strani vašeg  tijela (donja šuplja vena), koji povećava pritisak u venama nogu.

Vene su krvni sudovi koji vraćaju krv iz vaših ekstremiteta u srce, tako da krv u venama nogu već radi protiv gravitacije. A kada ste trudni, povećava se količina krvi u vašem tijelu, što dodatno povećava opterećenje  vena. U trudnoći se nivo progesterona takođe povećava, a on uzrokuje opuštanje zidova krvnih sudova. Stoga nije iznenađujuće što čak do 40% trudnica razvija određeni stepen proširenih površinskih vena nogu.

Veća je vjerovatnoća da ćete dobiti proširene vene ako su ih imali i članovi vaše porodice. Češće se javljaju kod žena nego muškaraca, a ako ih već imate, one teže da se pogoršaju sa svakom narednom trudnoćom i kako starite. Prekomjerna težina, blizanačka trudnoća i dugi periodi stajanja takođe mogu povećati vjerovatnoću da će ih imati.

Kako mogu spriječiti proširene vene u trudnoći?

Možda ćete biti u mogućnosti da spriječite, ili barem minimizirate, proširene vene dok ste trudni ako:

  • Vježbate svakodnevno. Čak i brza šetnja oko bloka može poboljšati cirkulaciju.
  • Ostanete u okviru preporučenih granica težine za vašu fazu trudnoće.
  • Podignete stopala i noge do nivoa srca ili više kad god je to moguće. Držite noge na visokoj stolici ili kutiji dok sjedite i izdignite stopala i noge pomoću jastuka dok ležite.
  • Ne prekrštajte noge ili članke dok sjedite.
  • Nemojte da sjedite ili da stojite duži vremenski period. Uzmite česte pauze da se krećete.
  • Nabavite elastično-kompresivne čarape koje djeluju tako što smanjuju promjer  vene i omogućavaju da krv brže teče, što sprečava  stvaranje krvnih ugrušaka, trombova i edema.

Elastično-kompresivna čarapa se jednostavno primjenjuje, značajno usporava razvoj oboljenja, uz ciljani izbor nema nuspojava i dokazano je efikasna. Medicinski određena kompresija najveća je oko nožnog zgloba, odakle  se ravnomjerno smanjuje prema natkoljenici.

Venotrain program iz Bauerfeinda najveći je neprijatelj proširenih vena.

Bauerfeind u svojoj širokoj paleti proizvoda za flebologiju nudi Venotrain kompresivne čarape vrhunskog kvaliteta. Prema standardu Oko-Tex Standard 100, Bauerfeind je ovlašćen za korišćenje  znaka „Textiles Vertrauen“ jer pri proizvodnji primjenjuje materijale i proizvodne metode koje su sa stanovništva humane ekologije potpuno neškodljivi.

Čarape se biraju  prema stepenu kompresije: 1. stepen  kompresije (CCL 1) namijenjen je trudnicama koje imaju rizik od oboljenja, osjećaj težine ili umora u nogama, 2. stepen  kompresije (CCL 2) namijenjen je trudnicama sa  varikozitetima i kod pojava edema. Da bi terapijski efekt kompresivne čarape bio uspješan, potrebno je svakodnevno nositi čarape i redovno se savetovati sa  ljekarom.

Kompresivne čarape VenoTrain postoje u mnogobrojnim modelima. Inovativni sistem  veličina, sa  velikim brojem varijanti u obimu i dužini , brinu se za to da VenoTrain čarape u potpunosti pristaju i djeluju na nogama. U slučaju da se vaše mjere ne uklapaju u standardni sistem veličina, Bauerfeind proizvodi kompresivne čarape i po individualnoj mjeri.

Možda ste čuli savjet da spavanje na lijevom boku može pomoći da spriječite proširene vene. Teorija kaže da zbog toga što se donja šuplja vena nalazi na desnoj strani vašeg tijela, ležanje na lijevoj strani smanjuje pritisak materice na venu, što dalje umanjuje pritisak na vene u nogama i stopalima. Iako će ga neki ljekari ponekad preporučiti, ne postoje klinički dokazi koji podržavaju tvrdnju da spavanje na ovaj način sprečava proširene vene.

Kako da tretiram proširene vene nakon trudnoće?

Nakon porođaja, dobra ideja je da nastavite da nastavite nositi nosite kompresivne čarape, redovno vježbate, ne sjedite ili ne stojite duže vrijeme, te podignete noge kad god je to moguće.

Proširene vene često se poboljšavaju u roku od tri do četiri mjeseca nakon porođaja, mada je ponekad potrebno i više vremena, a ponekad se i ne bude značajnijeg poboljšavanja mnogo. (Ovo je vjerovatnije ako ste imali višestruku trudnoću.)

Ako vam proširene vene nastave uzrokovati neugodnosti, ili čak i ako ste nezadovoljni time kako izgledaju, pitajte svog ljekara da vas uputi kod specijaliste kako biste se informisali o drugim mogućnostima liječenja.

Brands:
ALL
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping