Novosti

Znakovi problema sa stopalima

pieds

Znakovi problema sa stopalima

Ne treba čekati da nešto zaboli kako bi pomislili da se možda javlja određeni zdravstveni problem, potrebno je zapravo obratiti pažnju na poruke koje tijelo samo konstantno i svakodnevno šalje kako bi se na vrijeme reagiralo i poduzelo sve preventivne mjere. Posebice je to slučaj kada je riječ o stopalima, pa svakako provjerite nekoliko uobičajenih simptoma koji ponekad otkrivaju mnogo više nego što mislite.

Template: h not exist!

Iako je moguće da su vam stopala hladna bez ikakvih posljedica, hronično hladni prsti na nogama mogu biti znak loše cirkulacije. Pušenje i hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) mogu smanjiti funkciju pluća da apsorbira kisik što dovodi do manjka kisika u krvi. Periferna arterijska bolest i nekoliko različitih vrsta bolesti srca mogu učiniti da se arterije suze što smanjuje dotok krvi u sve dijelove tijela i doprinosi lošoj cirkulaciji. Ako osjetite da su vam prsti na nogama toliko hladni da su gotovo utrnuli obratite se ljekaru.

Template: h not exist!

Stopala koja svrbe, bez obzira na to koliko su iritantna, nisu znak ozbiljnog medicinskog stanja. Najčešći razloz zašto stopala znaju svrbjeti je gljivična infekcija zvana “atletsko stopalo”. Ova infekcija obično počinje između prstiju i javlja se kod ljudi kojima se stopala znoje i koji nose malu i usku obuću. Iako je ova infekcija izrazito zarazna može se liječiti antibioticima koji se bez recepta kupuju u ljekarni. Nekada stopala koja svrbe mogu biti znak određene autoimune bolesti kao što je psorijaza.

Template: h not exist!

I dok atletsko stopalo može izazvati crvenkasti osip na koži, druga stanja kao što su Rajnardov sindrom mogu izazvati potpuno obezbojenost dijelova kože zbog hladnoće ili stresa. U početku bijeli prsti kasnije postaju plavi pošto nema protoka krvi. Često koža može postati crvena, a potom se vratiti u normalu.

Template: h not exist!

Mnogim ljudima noge počnu oticati u nekom trenutku u životu. Često je uzrok otoka preterano stajanje na nogama, iskrenut zglob, mala obuća… Ako otok traje duže od nekoliko dana on može biti znak nekog ozbiljnog medicinskog stanja. Tečnosti poput krvi mogu se skupljati u nogama i mogu biti znak nekog ozbiljnog medicinskog stanja kao što su problemi sa srcem, bolest bubrega ili nuspojava lijekova za dijabetes ili visokog pritiska. Otečena stopala uzrokuje i reumatoidni artritis ili osteoartritis. Važno je potražiti pomoć kada su ova stanja u pitanju, posebno ako ih prate bol u grudima ili teškoće u disanju.

Template: h not exist!

Bilo da je riječ o blagom peckanju ili jakom, ovi simptomi ne moraju biti posljedica teških bolesti. Dovoljno je da su vaša stopala umorna ili da imate neku gljivičnu infekciju kako bi se pojavili. U ozbilnijim situacijama osjećaj pečenja u stopalima može biti posljedica oštećenja živaca od dijabetesa ili sindrom periferijalne arterijske bolesti. Ako se ovaj osjećaj javlja nekoliko tjedana, a simptomi postanu jači ili bolniji ili ako počnete gubiti osećaj u prstima, obratite se ljekaru, a ako su simptomi lakši pokušajte sa hladnom kupkom za stopala.

Template: h not exist!

Bol oko nokta palca na nozi može biti posljedica uraslog nokta. S druge strane, bol u zglobu palca mogu ukazati na artritis ili giht. Simptomi gihta bi mogli postati jači bolovi koji bi mogli uzrokovati kontinuiranu nelagodu.

Template: h not exist!

Promjena boja noktiju može ukazivati na određeni zdravstveni problem. Infekcija noktiju može donijeti žute fleke ispod noktiju. Gljivice se razmnožavaju i rastu na mračnim toplim i vlažnim sredinama. Ako se ne liječi na vrijeme promjena boje noktiju može se proširiti što osim vizualno ružnog problema ne mora imati dalje posljedice.

Template: h not exist!

Bijele mrlje na noktima ne ukazuju isključivo na zdravstvene probleme. Mrlje se pojavljuju pri korijenu nokta i pomiču se kako nokti rastu. Usprkos vjerovanju, ove mrlje nisu posljedica nedostatka vitamina i smatraju se bezopasnim. Bijela mrlja na vrhu nokta može ukazativati na gljivičnu infekciju koja se, ako se ne liječi, lako može raširiti i na druge nokte.

Brands:
ALL
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping