Dijabetes Novosti

Planiranje porodice: Trudnoća i dijabetes tipa 1

trudnoća dijabetes

Planiranje porodice: Trudnoća i dijabetes tipa 1

Prije 25 godina, ljekari su žene sa dijabetesom tipa 1 u reproduktivnom periodu savjetovali da je najbolje da odustanu od planiranja porodice, jer je stanje kao što je trudnoća isuviše opasna, kako za njih, tako i za dijete.

Danas, zbog ostvarenih napredaka u zdravstvenom sistemu, medicinskim istraživanjima i poboljšanom insulinu, žene su u mogućnosti da na svijet donesu toliko željeno potomstvo. Međutim, dobra kontrola glukoze u krvi tokom trudnoće i dalje predstavlja veliki izazov za buduće majke koje se bore sa ovim tipom dijabetesa.

Oko dvije trećine trudnoća kod žena sa dijabetesom dešava se neplanirano. Odsustvo pripreme kod ovakvih trudnoća povećava mogućnost da će buduće majke imati problematičan porođaj, a da će njihove bebe imati određene defekte.

Trudnice sa tipom 1 imaju veći rizik od ozbiljnih komplikacija dijabetesa, kao što su retinopatija (problemi sa očima), pogoršana funkcija bubrega, visoki krvni pritisak i nizak nivo šećera u krvi.

Kako biste rizik od mogućih komplikacija smanjili na minimum, savjetuje se pažljivo planiranje porodice najmanje godinu dana pre nego što zatrudnite.

Prije svega, posavjetujte se s ljekarom

Prije nego što uopšte počnete razmišljati o trudnoći, apsolutno je neophodno da znate i sve moguće komplikacije trudnoće i dijabetesa koje mogu uticati kako na vas, tako i na bebu. Razgovarajte sa svojim ljekarom o ovim rizicima. Ovo vam može zvučati zastrašujuće, ali ćete biti bolje pripremljene za trudnoću i smanjićete vjerovatnoću nastanka komplikacija.

Od vas će biti zatraženo da provjerite vaš A1C (test krvi koji vam govori koliko je dobro kontrolisan vaš šećer u krvi u protekla tri mjeseca), češće provjeravate šećer u krvi (i do 10 puta dnevno) i držite čvrstu kontrolu nad nivoom glukoze.

Ženama sa dijabetesom tipa 1 koje su zatrudnile preporučujese  postizanje nivoa glukoze u krvi  na prazan stomak na nivou ispod 90mg/dl, jedan sat nakon obroka ispod 130-140 mg/dl i dva sata poslije obroka ispod  120 mg/dl.

Iako A1C može biti koristan, treba ga koristiti tek kao sekundarnu mjeru, nakon samonadzora nivoa glukoze u krvi.

Obično je cijani nivo A1C u rasponu između 6% i 6,5%, ali bi i nivo manji od 6% mogao biti dobar kada trudnoća već uznapreduje, pod uslovom da se može dobiti bez reakcije spuštanja šećera u krvi.

Biće neophodno da imate redovne preglede kod svog ljekara, sertifikovanog dijabetičkog edukatora, dijetologa i drugih članova vašeg medicinskog tima.

Kako biste imali najbolju šansu za zdravu trudnoću i porođaj, veoma je važno da budete u potpunosti posvećeni ovome i da pratite plan trudnoće kojeg dobijete od vašeg ljekara i ostalih članova tima.

Obratite pažnju na ishranu i količinu insulina

Ishrana će biti od velikog značaja. Preporučuje se da se konsultujete sa nutricionistom kako biste bili sigurni da jedete odgovarajuće vrste i količine namirnica na osnovu stanja trudnoće i kontrole dijabetesa. Nutricionista će vas naučiti kako da računate ugljene hidrate (šećer u hrani) i izračunate odnos ugljenih hidrata i insulina (koliko insulina treba koristiti sa određenim obrocima).

Žene koje uzimaju insulin tokom trudnoće imaće promjenu u potrebama  za insulinom usljed promjena koje prirodno nastaju u tijelu. Moguće je da će im tokom druge polovine prvog trimestra trebati manje insulina u poređenju sa količinom koju su uzimale prije trudnoće.

Kako beba raste, uzima sve više ugljenih hidrata od majke, a moguće je da će neke žene u tom periodu i manje jesti zbog jutarnjih mučnina. U drugoj polovini drugog trimestra buduće majke će možda trebati više insulina zbog povećanja tjelesne težine, ali i povećanja nivoa hormona rasta kod bebe.

Pazite na ketone

Sa dijabetesom tipa 1, tijelo zbog nedostatka insulina nije u mogućnosti da uzima i koristi glukozu kao što bi to normalno činilo.

To ga tjera da za stvaranje energije koristi masnoće. Kada tijelo razloži masnoću da bi dobilo energiju, proizvode se ketoni. Akumulacija ketona u vašoj krvi može dovesti do stanja poznatog kao ketoacidoza, što predstavlja stanje u kom je potrebna hitna medicinska pomoć.

Kod trudnica sa dijabetesom, ketoacidoza se može brzo razviti pri nižim nivoima glukoze u krvi u poređenju sa ženama koje nisu trudne. Rano prepoznavanje simptoma ketoacidoze će smanjiti štetne ishode ove komplikacije. Stoga se preporučuje i redovno praćenje nivoa ketona u krvi.

Redovna vježba i kretanje tokom trudnoće su od jednakog značaja kao i uzimanje lijekova i dobra ishrana. Kretanje i vježbanje će vam pomoći da postignete bolju kontrolu šećera u krvi i smanjite stres.

Ukoliko dosljedno budete pratile dobar plan tretmana dijabetesa tokom trudnoće i obratite pažnju na savjete ljekara i ostalih članova medicinskog tima, smanjićete šanse za komplikacije tokom vaše trudnoće.

IZVOR: Diabetes daily post

Brands:
ALL
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping