Naučite kako izbjeći salmonelu
2016-06-03 15:14Naučite kako izbjeći salmonelu
Naučite kako izbjeći salmonelu
Salmonela je česta infekcijska bolest koja zahvaća čitavi crijevni trakt, a može vam uništiti godišnji odmor. Bakterija salmonele najčešće žive u crijevima ljudi i životinja. Ljudi se najčešće zaraze kroz zaraženu vodu ili hranu. Hranu treba dovoljno dugo kuhati ili peći, obavezno na temperaturi višoj od 65 Celzijevih stupnjeva te je ne ostavljati za kasnije konzumiranje.
Najvažnija je prevencija, stoga vam donosimo što možete poduzeti kako biste spriječili pojavu salmonele:
1. Temperatura u hladnjaku ne bi trebala biti iznad 4 Celzijeva stupnja.
2. Već pripremljenu hranu treba držati odvojeno od sirove hrane.
3. Ruke treba prati vrućom vodom i sapunom prije pripreme hrane kao i konzumiranja.
4. Izbjegavajte sirovu hranu te dobro ispecite svako meso.
5. Jaja mogu biti najveći izvor salomonele, stoga pazite da su svježa i nemojte ih konzumirati sirova.