Savjeti ljekara

Kako u trudnoći izbjeći umorne noge i proširene vene?

noge

Kako u trudnoći izbjeći umorne noge i proširene vene?

Ako vas muče umorne i teške noge, bolovi u potkoljenicama, peckanje i svrbež, ili pak otečene noge, vrlo vjerojatno imate problema s proširenim venama. Kod nekih su osoba proširene vene samo estetski problem, no u težim je slučajevima značajnije narušeno radno i socijalno funkcioniranje oboljele osobe. Razvoju bolesti vena pogoduju i povećana tjelesna težina, ravna stopala, starija životna dob te trudnoća. Bolest vena se dodatno pogoršava kod izlaganja toplini, osobito za vrijeme ljeta ili prilikom boravka u termalnim vodama, saunama i sl.
Čak do 40% trudnica razvija određeni stepen proširenih površinskih vena nogu. Pored hormonalne neravnoteže koja je učestala pojava kod žena u trudnoći, volumen cirkulirajuće krvi se također znatno povećava u odnosu na razdoblje prije trudnoće. Ne smije se zanemariti niti mehanički pritisak povećane maternice, kako fetus raste, na vene zdjelice, zbog čega dolazi do povećanog otpora povratku krvi u srce i porasta tlaka u venskom sustavu nogu. Sve navedeno predstavlja novi, opterećujući utjecaj na stjenke vena nogu, a često se proširene vene prvi put i manifestiraju upravo u trudnoći. Loša vijest za žene koje su imale proširene vene i prije trudnoće, da će se one u trudnoći pogoršati, a u svakoj idućoj trudnoći biti će sve izraženije.

Prevencija je s razlogom pola zdravlja

Neki od praktičnih savjeta svakako su: pokušati ostati unutar preporučenih vrijednosti tjelesne težine za stepen trudnoće, svakodnevno šetati, izbjegavati dugotrajno sjedenje ili stajanje, u višem stepenu trudnoće pokušati spavati ili ležati na lijevom boku. Da bi funkcionalnost oboljele osobe bila što bolja, jedna od najučinkovitijih metoda liječenja je primjena elastično-kompresivne čarape koja djeluje na način da smanjuje promjer vene te omogućava da krv brže teče, što prevenira stvaranje krvnog ugruška, tromba i edema. Elastično-kompresivna čarapa se jednostavno primjenjuje, značajno usporava razvoj oboljenja, uz ciljani odabir nema nuspojava i dokazano je učinkovita. Medicinski određena kompresija najveća je oko nožnog zgloba, od kuda se ravnomjerno smanjuje prema natkoljenici.

Venotrain program iz Bauerfeinda najveći je neprijatelj proširenih vena

Firma Bauerfeind u svojoj širokoj paleti proizvoda za flebologiju nudi Venotrain kompresivne čarape vrhunske kvalitete. Prema standardu Oko-Tex Standard 100 TVRTKA Bauerfeind ovlaštena je za držanje znaka „Textiles Vertrauen“ jer pri proizvodnji primjenjuje materijale i proizvodne metode koje su sa stanovništva humane ekologije potpuno neškodljivi. Čarape se odabiru prema stepenu kompresije: I. stepen kompresije namijenjen je trudnicama koje imaju rizik od oboljenja, te osjećaj težine ili umora u nogama, II. stepenj kompresije namijenjen je trudnicama s varikozitetima i kod pojava edema. Da bi terapijski efekt kompresivne čarape bio uspješan, potrebno je svakodnevno nositi čarape i redovito se savjetovati s ljekarom.
Kompresivne čarape VenoTrain postoje u mnogobrojnim izvedbama. Inovativni sistemi veličina, s velikim brojem varijanti u opsegu i duljini, brinu se za to da VenoTrain čarape u potpunosti pristaju i djeluju na nogama. U slučaju da se mjere ne uklapaju u standardni sustav veličina, Bauerfeind proizvodi kompresivne čarape  po individualnoj mjeri.

Brands:
ALL
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping