Mama i dijete Novosti

Isključivo izdajanje: Kako da uspijete u ovom zadatku

izdajanje medela

Isključivo izdajanje: Kako da uspijete u ovom zadatku

Bilo da je u pitanju izbor ili ste prinuđeni na to, za neke majke “dojenje” podrazumijeva isključivo izdajanje i hranjenje bočicom kako bi vaše dijete dobilo nevjerovatne prednosti majčinog mlijeka. I dok postoje argumenti „za“ i „protiv“ za bilo koji izbor načina ishrane, isključivo izdanjanje sa sobom vuče čitav niz jedinstvenih izazova i razmatranja koje biste trebali uzeti u obzir kako biste bili uspješni.

Razlozi za to što neke majke isključivo koriste izdajalicu

Dojenje je posao koji se radi u paru, a njegov uspjeh oslonjen je u potpunosti na sposobnost i želju, kako vas, tako i vaše bebe. Postoji niz razloga zbog kojih se dojenje nekad ne sprovodi u tradicionalnom smislu:

 • Vaša beba nije u stanju da doji: Ako je vaša beba rođena preuranjeno, bolesna je ili ima anatomski problem kao što je rascijepljeno nepce, možda joj nedostaju alati ili energija potrebna za tradicionalno dojenje. Hranjenje ovih beba može zahtijevati posebno dizajnirane proizvode kako bi dobile hranljive supstance koje im trebaju.
 • Niste u stanju da dojite: Neke majke se suočavaju sa emocionalnim ili fizičkim barijerama za dojenje koje jednostavno ne mogu biti riješene onoliko brzo koliko je potrebno da biste bebu dojili na tradicionalan način. Druge majke mogu biti prinuđene na isključivo izdajanje zbog privremene spriječenosti da doje zbog bolesti ili podvrgavanja određenim medicinskim procedurama.
 • Po izboru: dojenje nije za sve. Svaki roditelj želi da uradi ono što je najbolje za njegovu bebu i cijelu porodicu, a ako se dojenje ne uklapa u tu jednačinu, nije sramota da koristite sljedeću najbolju opciju.

Bez obzira na razlog, važno je da majke koje isključivo izdajaju imaju na umu da je potrebno da repliciraju prirodne znakove koje vaše tijelo dobija od bebe kako bi pravilno pokrenuli, izgradili i održavali jako snabdevanje mlekom. U nastavku nađite ključne korake koje je potrebno preduzeti:

Prvi sat: Snažan start

Rođenje je nevjerovatan vrtlog uzbuđenja, radosti, straha, promjene, porodice, prijatelja, porođajnih timova, te čistog blaženstva prvog  viđenja ljudskog života kojeg ste vi i vaše tijelo stvorili tokom posljednjih devet mjeseci. Jednom kada stigne beba, prirodno je da se opustite, slikate, upoznate svoje voljene i mazite sa svojim omiljnim novopridošlicom. I sve to biste trebali uraditi!

Međutim, u prvom satu nakon rođenja, vaše tijelo je pripremljeno za pokretanje dojenja, a propuštanje ovog vremenskog okvira može imati veliki uticaj na vaše dojenje tokom čitavog perioda izdajanja. Unaprijed se pripremite da počnete izdajati već u toku prvog sata, u slučaju da vaše novorođenče nije u stanju da doji. Ako odmah počnete sa primjenom izdajalice osmišljene da imitira obrazac sisanja novorođenčeta, to bi vam moglo pomoći da izbjegnete buduće probleme nakon što napustite bolnicu.

Prva nedjelja: Iniciranje proizvodnje mlijeka

U prvim danima nakon porođaja, vaše hormonalne promjene i bebino sisanje (ili izdajalica koja simulira bebino sisanje) daju poruku vašem tijelu da počne da proizvodi majčino mlijeko. U prvoj nedjelji obostrano izdajajte 6-8 puta dnevno kako biste postavili prave preduslove za kasnije snažno snabdijevanje. Neka vam ne pravi stres količina mlijeka koju uspijete izdojiti tokom prve nedjelje. Stomak novorođenčeta je mali i potrebno mu je svega oko 15 ml mlijeka dnevno tokom prve nedjelje.

Prvi mjesec: Izgradnja snabdijevanja mlijekom

Tokom prvog mjeseca, vaše tijelo je u trening modu i uči koliko mlijeka vaše dijete treba. Kod tradicionalnog dojenja, znaci gladi kod bebe bi vam rekli kada i koliko često je trebe hraniti, a vaše tijelo bi se prilagođavalo tome na način što bi proizvelo količinu mlijeka koja bebi treba. Međutim, kod majki koje isključivo izdajaju, tijelo ne dobija ove znakove direktno od bebe, tako da je potrebno da koristite izdajalicu kako biste ih replicirali. Cilj je da često i potpuno ispraznite vaše grudi, što govori vašem tijelu da je potrebno da proizvede više mlijeka za praćenje tempa razvoja vaše bebe.

Drugi mjesec i poslije: Održavanje snabdijevanja mlekom

Jednom kada je snabdijevanje ispravno uspostavljeno, ostatak vašeg perioda dojenja ćete provesti održavajući rezultate rada kojeg ste uložili da biste izgradili snažno snabdevanje. Vaše tijelo nastaviće da se prilagođava vašim potrebama na osnovu ponude i potražnje: što češće budete praznili svoje grudi, vaše tijelo će misliti da treba da proizvede više mlijeka. Ovo je korisno zapamtiti ako planirate izgradnju zalihe mlijeka prije nego što se vratite na posao nakon porodiljskog odsustva.

Naš posljednji savjet: Većina izdajalica su napravljene za majke koje praktikuju kombinovanje dojenja sa izdajanjem. Ekskluzivno izdajanje je sasvim drugačije iskustvo, koje dovodi do dodatnog naprezanja vaše opreme da bi zadovoljila iste potrebe bez ikakve pomoći od strane bebe. Da biste uspjeli, važno je da izaberete izdajalicu koja je dizajnirana da izdrži ovaj nivo upotrebe.

Da li imate više savjeta za majke koje isključivo izdajaju?

Recite nam u komentarima ispod!
IZVOR

Brands:
ALL
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping