Dijabetes Novosti

Dijabetes: Kako se treba ponašati tokom ljetnjih vrućina

dijabetes vrućina

Dijabetes: Kako se treba ponašati tokom ljetnjih vrućina

Ljetni period koji je pred nama donosi osobama sa dijabetesom dodatne probleme u kontrolisanju ove bolesti. U uslovima visokih temperatura nije dovoljno znati kako se upravlja nivoom šećera u krvi, kako funkcionišu lijekovi i šta znače rezultati krvnih testova koje provode. Od ključnog je značaja znanje o tome na koji način treba planirati i spriječiti oštećenja koja visoke temperature čine samim zalihama, opremi, ali i nivou šećera u krvi.

Izvršna direktorica i saosnivač neprofitne organizacije  Beyond Type 1, Sara Lukas, dala je nekoliko informacija vezanih za upravljanje dijabetesom pri uslovima ljetnih vrućina.

„Toplo vrijeme uvodi niz potencijalnih problema za dijabetičare. Topliji vremenski uslovi mogu uzrokovati toplotnu iscrpljenost, hipoglikemiju i promjenu nivoa glukoze u krvi. Osobe s dijabetesom takođe treba da obrate pažnju i na efektivnost medicinskih sredstava poput glukometara, test traka i insulina“, kaže Lukas.

Održavanje nivoa hidriranosti i praćenje nivoa šećera u krvi je od ključnog značaja. Najbolje je piti puno tekućine kao što je voda, ali i biljni napici bez kofeina takođe predstavljaju dobru opciju.

Preduzimanje dodatnih koraka kako bi se spriječila dehidracija je presudno jer nedostatak vode može uzrokovati greške u funkcionisanju mehanizma koji upravlja glukozom u krvi. Takođe se preporučuje da izbjegavate napitke sa visokim sadržajem kofeina ili natrijuma, jer oni mogu dovesti do dehidracije.

Osobe s dijabetesom moraju paziti i na insulin, test trake i stanje glukometra, jer toplota može uticati na njihove performanse.

Koji je najbolji i najpouzdaniji način da insulin ostane rashlađen?

Tokom toplih dana savjetuje se da neotvorene bočice za insulin ili olovke držite u frižideru. Ako vam frižider nije dostupan, insulin treba čuvati na sobnoj temperaturi.

Da li visoke temperature utiču na nivo šećera u krvi?

Toplota sama po sebi može i da povisi i da snizi nivo šećera u krvi. Visoka temperatura  u kombinaciji sa lošom hidratacijom posebno može povećati nivo šećera u krvi. Dehidracija uzrokuje da zbog smanjenog protoka krvi kroz bubrege šećer u krvi postane koncentrisaniji, što s druge strane bubrezima otežava posao uklanjanja viška glukoze iz urina.

Šećer u krvi može i da padne u uslovima velikih vrućina, a posebno tokom vježbanja. Kada je tijelo izloženo visokim temperaturama, krvni sudovi se proširuju i tako povećavaju brzinu apsorpcije insulina.

 Šta bi još dijabetičari trebali da imaju na umu?

Ako ovog ljeta putujete, svakako planirate unaprijed kako biste bili sigurni da su svi bitni sastojci za dijabetes spakovani. U putu, imajte pri ruci dodatne test trake, glukometar (rezervni mjerač  i baterije), infuzijske setove i baterije (za pumpu), insulin (dugo i kratkodjelujući), insulinske šprice ili olovke, CGM i senzore, te komplet glukagona.

Napomena: Kada insulin iznosite vani za vrijeme toplih dana, preporuka je da svakako koristite prenosivu rashladnu opremu za čuvanje. Insulin se ne bi trebao zagrijati – njegovo dejstvo će u tom slučaju postati opasno ugroženo.

Brands:
ALL
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping