Novosti

Što otkrivaju promjene na noktima

Untitled

Što otkrivaju promjene na noktima

Lijepi i zdravi nokti nisu samo ukras ruku i stopala, nego i odraz stanja cijelog organizma. Nepravilnosti u boji i debljini mogu upozoravati na potrebu za određenim vitaminima te biti alarm koji upozorava na poteškoće u radu nekih unutarnjih organa.

Ako je polovica nokta smeđa, a druga polovica bijela to može upućivati na bolest bubrega. Zamijetite li dvije bijele vodoravne uske pruge na jednom ili više noktiju to može biti znak upalne reakcije u organizmu… Naši su nokti sastavljeni uglavnom od bjelančevine keratina. Iako se keratin nalazi i u koži i u kosi, nokti sadržavaju manje vode i zato su tvrđi. Zbog svoje su trajnosti idealni zaštitnici krvnih žila, živaca i kostiju koji se ispod njih nalaze. Neobična boja noktiju vjerojatno vas neće nagnati da počnete vući ljekara za rukav. Srećom, većina ljekara ipak baci pogled na nokte svojih pacijenata tokom pregleda, jer su u noktima utisnuti znakovi različitih zdravstvenih poremećaja.

Template: h not exist!

Vjerojatno ste već zapazili sitne bijele nepravilne mrljice ili crtice koje se povremeno pojavljuju na noktima. Te kredaste oznake, koje se stručno nazivaju leukonihijom, najčešće su dobroćudni znakovi sitnijih ozljeda nokta, koji s vremenom spontano nestanu. Bijele mrlje ili oznake na noktima također mogu biti posljedica oniholize. Oniholiza je poremećaj pri kojem se nokat spontano odvaja od podloge. Kao što zna svatko tko se ikada udario čekićem po noktu, nokat će vjerojatno otpasti.

Template: h not exist!

Nokti zdrave odrasle osobe rastu postojano ali sporo, oko 0,3 cm mjesečno. Da bi izrastao sasvim nov nokat na prstu ruke potrebno je četiri do šest mjeseci. Da bi izrastao nov nokat na nožnom prstu, potrebno je od osam do dvanaest mjeseci. No, bijele mrljice i pruge na noktima, u njima ili ispod njih, katkad uopće nisu dobroćudne. Te bijele oznake mogu upućivati, primjerice na bradavice i gljivice na noktima ili na stanja kože kao što su psorijaza i ekcem koji mogu utjecati i na nokte. Bijele mrlje na noktima mogu biti jedan od nekoliko znakova sistemske bolesti sarkoidoze, koja zahvaća kožu, pluća i druge organe. Kada je nokat mekan i ima bijele mrljice, to je stanje poznato kao Plummerov nokat što može upućivati na hipertireozu.

Template: h not exist!

Pojava horizontalne bijele crte preko cijele nokatne ploče tipičan je znak otrovanja arsenom ili talijem. No prije nego zaključite da vas netko pokušava otpraviti s ovoga svijeta, razmislite i o sljedećem – te bijele crte mogu upućivati na širok opseg ozbiljnih sistemskih bolesti koje mogu oštetiti nokat, kao što su srčani zastoj, Hodgkinova bolest, malarija, pa čak i guba. Budući da su te bijele crte, koje se češće pojave samo na jednom noktu, utisnute u sam nokat, nestat će kad nokat izraste ili ako se njihov temeljni uzrok uspješno liječi. Zapravo, taj znak na noktu može nam pomoći da utvrdimo kad se bolest ili otrovanje pojavilo. Što se crta nalazi niže na noktu, to je bolest novija.

Template: h not exist!

Zamijetite li dvije bijele vodoravne uske pruge na jednom ili više noktiju, imate klasičan znak Muehrckeovih linija. Te su crte zapravo utisnute u ležište nokta, odnosno u tkivo ispod tvrdog nokta i neće se pomicati ili nestati dok nokat raste. Muehrckeove linije sasvim su uobičajen znak hipoalbuminemije, snižene razine bjelančevine albumina u krvi. Taj poremećaj i te crte može izazvati nekoliko akutnih i hroničnih zdravstvenih stanja, a to su, među ostalim, bolest bubrega, ciroza jetre, srčani zastoj i nepravilna prehrana. Međutim, u većini slučajeva te su crte upalna reakcija na infekciju ili ozljedu.

Preuzeto s portala www.zdravakrava.hr

Brands:
ALL
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping