Nazovite nas: +387 33 717 100

Korisnik je u središtu svih naših aktivnosti. Naš je osnovni zadatak opskrba korisnika adekvatnim medicinskim proizvodima i uslugama koje im olakšavaju aktivno učešće u svim životnim prilikama.

Slobodan Brezak, Predsjednik Uprave Bauerfeind d.o.o.

 

Misija kompanije BAUERFEIND d.o.o. je da proizvodi širok raspon proizvoda prikladnih, iskoristivih i korisnih od samoga rođenja do starosti, na jednom mjestu proizvodi za čitavu porodicu te obuhvati grupe mladih i starih, aktivnih i manje aktivnih, te djece, sportista i poslovnih ljudi kako bi u bilo kojem trenutku mogli ponuditi proizvode za svakog i za svaku životnu fazu.
Profesionalna vizija kompanije BAUERFEIND d.o.o. oslikava se kroz moto \"Pokret je život\" dočaravajući time važnost kretanja tokom ljudskog života. U daljem radu planira se nastaviti s razvojem i proizvodnjom inovativnih medicinskih pomagala koja zadovoljavaju najstrože zahtjeve i koja će opravdati moto s kojim već dugi niz godina preduzeće garantuje kvalitetnu podršku svima koji imaju problema s mobilnošću, a konačni cilj je osigurati kvalitetnu njegu za bolesnike kroz visoko kvalitetne proizvode, stručno savjetovanje i sveobuhvatne usluge.
Kompanija BAUERFEIND d.o.o. osnovana je 1929. godine kada je Bruno Bauerfeind u njemačkom gradu Zuelenrodi pokrenuo obiteljsku kompaniju specijalizovanu za proizvodnju medicinskih kompresivnih čarapa. Usljed novonastale političke situacije u Istočnoj Njemačkoj 1949. godine, sin osnivača kompanije Rudolf Bauerfeind s porodicom napušta Zeulenrodu i ponovno pokreće proizvodnju u Darmstadt-Eberstadtu. 1991. godine dogodio se povratak korijenima, jer unuk osnivača kompanije, sadašnji Predsjednik Uprave BAUERFEIND AG, prof. Hans B. Bauerfeind premješta sjedište kompanije nazad u Zenlenrodu i počinje transformirati preduzeće u multinacionalnu kompaniju.

Tri godine poslije, 1994. u Zagrebu je osnovana mješovita njemačko-hrvatska „Medicus Matea“ specijalizovana za distribuciju i proizvodnju medicinskih proizvoda. Zatim, 1997. godine u Ljubljani je došlo do osnivanja slovenske podružnice preduzeća „Medicus Matea“, te 1999. godine u Bihaću djelatnost započinje i regionalni centar za Bosnu i Hercegovinu. Već 2001. godine matična kuća postaje sponzor njemačke olimpijske reprezentacije i počinje opskrbljivati njezine sportiste, sportske doktore i fizioterapeute svojim sredstvima. Iduće godine Bauerfeind prerasta u dioničarsko društvo, a u godinama koje slijede u Zeulenrodi je izgrađen novi logistički centar i poslovna zgrada Uprave. 2003. godine osnovana je podružnica preduzeća „Medicus Matea“ u Skopju te se Bauerfeind AG postupno počinje širiti na područje bivše Jugoslavije preuzimajući većinske udjele u domicilnim preduzećima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije.

Tokom tih 85 godina svog postojanja, kompanija koja je već četiri generacije u vlasništvu porodice Bauerfeind izrasla je u multinacionalnu kompaniju koja danas u svojim podružnicama u Italiji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španiji, Sloveniji, Švedskoj, Švajcarskoj, Austriji, Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, SAD-u i Ujedinjenim Arapskim Emiratima zapošljava 1650 ljudi. Zahvaljujući preuzimanju čitavog niza preduzeća i velikim investicijama finansiranim isključivo vlastitim sredstvima, danas u okviru Bauerfeind grupe posluju četiri centra, Inovacijski centar te Seehotel. Među našim najznačajnijim partnerima su Apex Medical Corp iz Tajvana, Arkray – Global Business Inc. Iz Japana, DeVilbiss Healthcare iz Engleske, Farco Pharma GmbH iz Njemačke, Manfred Sauer GmbH iz Njemačke, Medela AG iz Švajcarske, Medical Service GmbH iz Njemačke, Molnlycke Health care AB iz Švedske, Ormesa S.r.l. iz Italije, Reha-Bed Sp. Z o.o. iz Poljske, The ROHO Group iz SAD-a, Seda Chemical Products co., Ltd. Iz Tajvana, Sunrice Medical GmbH & Co.KG iz Njemačke, TZMO Capital Group iz Poljske i Unomedical A/S iz Danske.

Bauerfeind d.o.o djeluje kao zastupnik i distributer proizvoda tridesetak svjetskih poznatih dobavljača, a kao ugovorni isporučilac pomagala zdravstvenim zavodima preduzeće osigurava opskrbu zdravstvenog sektora grupama pomagala i to ortopedsko-rehabilitacijska pomagala, protetička pomagala, flebološka pomagala, antidekutabilna pomagala, pulmološka pomagala, pomagala za kontrolu dijabetesa, pomagala za inkontinenciju, pokrivala za rane i hirurški potrošni materijal.

U nastojanju da svoje proizvode i usluge učinimo krajnje pristupačnim širokom krugu korisnika i osiguramo im odgovarajuću stručnu savjetodavnu podršku, u zemljama regije uspostavili smo široku mrežu od 25 specijalizovanih prodavnica medicinskih proizvoda.

Značajan segment naše djelatnosti predstavlja proizvodnja ortopedskih pomagala, prvenstveno proteza za ruke i noge, ortoza za djecu i odrasle te ortopedske obuće i uložaka izrađenih prema individualnom otisku. Izrađujemo ih u vlastitim radionicama uz korištenje najsavremenijih metoda mjerenja i proizvodnih tehnika, a materijalnu osnovu čine upravo proizvodi Bauerfeind AG. Kvalitetnom zbrinjavanju korisnika doprinosi i vrhunska edukovanost ortopedskih tehničara školovanih u inostranstvu. Bauerfeindove terapijske ortoze i steznici već dugi niz godina predstavljaju standard medicinskog zbrinjavanja i vidno doprinose procesu ozdravljenja nakon povreda, koriste se preventivno pri pojavi degenerativnih procesa te postoperativno, u cilju brže rehabilitacije i mobilizacije. Njegujući tradiciju staru osam decenija, Bauerfeind snabdijeva tržište širokim asortimanom kompresivnih čarapa objedinjenih u robnoj marki VenoTrain namijenjenih sistematskom zbrinjavanju venske cirkulacije i limfedema.

Područje našeg rada pokriva i Arkray, uporišna tačka našeg dijabetes programa, a radi se o potpuno automatizovanim uređajima za samokontrolu nivoa glukoze u krvi koji oboljelima od dijabetesa omogućavaju precizno, jednostavno i , koliko je god moguće, bezbolno kontrolisanje nivoa glukoze u krvi.

Naša ponuda pokriva i proizvode za inkontinenciju koji omogućavaju kompletno zbrinjavanje tegoba s kontrolom mokraćnog sistema mjehura svih oblika i intenziteta. Novi ulošci i pelene različitih veličina i kapaciteta upijanja djelotvoran su odgovor rastućim potrebama odraslih osoba i djece za tom vrstom pomagala. Ponudu dopunjavaju kondom-urinarni sistemi, urinske vrećice i kateteri, te Instillagel, jedinstveni gel za kateterizaciju i dezinfekciju s anestetičkim djelovanjem.

Što se tiče našeg programa pomagala za hod, štake, štapovi, hodalice i rolatori izrazito su kvalitetni i pristupačni cijenom kako bi korisnicima osigurali veću pokretljivost i olakšali im dnevne aktivnosti. Nama je važno opskrbiti korisnika pomagalom čiji su kvalitet i način upotrebe primjereni njegovoj dijagnozi i nivou aktivnosti, te na taj način maksimalno želimo udovoljiti njegovim potrebama za mobilnošću. Osim standardnih, aktivnih i elektromotornih kolica, u ponudi imamo i invalidska kolica specijalne izvedbe te antidekubitalne jastuke i madrace.

Važno je istaći i rehabilitacijska pomagala za djecu s obzirom na to da je izuzetno važno osigurati djetetu odgovarajuća ergonomski oblikovana kolica s posebnom prilagodbom koja će rasti zajedno s njim. Ponudu tako dopunjavaju specijalne hodalice osmišljene da korisnicima pomognu u savladavanju početnih faza tehnike hoda i omoguće im da hodaju bez tuđe pomoći u slučajevima kada usljed fiziološko-neuroloških poremećaja ne mogu hodati samostalno.

Također, pri zbrinjavanju slabo pokretnih osoba važno je imati toaletna kolica i stolice, toaletna povišenja, kupatilska pomagala, pomagala za uspinjanje stepenicama, te medicinski krevet, pa u našem poslovanju opremamo i domove za osobe s invaliditetom.

Naš asortiman medicinskih proizvoda zaokružuje ponuda pomagala kompanije DeVilbiss Healtcare, vodećeg svjetskog proizvođača medicinskih proizvoda namijenjenih terapiji disajnih puteva. Svojom se pouzdanošću i trajnošću izdvajaju koncentratori kiseonika i inhalatori, te lagani aspiratori prilagođeni aktivnom načinu života svojih korisnika.

Bitno je skrenuti pažnju i na dva OTC programa, odnosno Medeline proizvode za podršku dojenju s velikim izborom pumpica za izdajanje čija upotreba simulira prirodni ritam djetetovog sisanja, te na asortiman termosenzibilnih anatomskih jastuka i madraca Ideal, čiju su preventivnu efektivnost prepoznale brojne bolničke ustanove, a u želji da poboljšaju udobnost smještaja, bira ih i veliki broj hotelskih kuća.