Novosti

Borovnice – male čudesne bobice

borovnice

Borovnice – male čudesne bobice

Borovnice, zajedno s ostalim bobičastim voćem, pripadaju porodici Ericaceae. Borovnica je mali višegodišnji grm koji ima bobičaste plodove. Svježi i zreli plodovi su ljubičaste boje, a ponekad mogu biti i tamnije, gotovo crne boje. Plod je prekriven voštanim zaštitnim slojem.

Ove male bobice kriju čudesna ljekovita svojstva. Odličan su izvor flavonoida, posebno antocijana koji ima odlična antioksidativna i protivupalna svojstva te održava zidove krvnih žila elastičnima. Antocijan je zaslužan za tamnu boju borovnica. Borovnice obiluju vitaminom B2, C i E. Također sadrže mangan te topiva i netopiva vlakna.

Zdravstvene prednosti borovnica dolaze uglavnom od visokog nivoa antocijana, za kojeg se ustanovilo da je jedan od najmoćnijih antioksidansa.

  • Alzheimerova bolest – Borovnice štite mozak od oksidativnog stresa, poboljšavaju učenje, koncentraciju i obrađivanje informacija. Konzumiranje borovnica će vam dati energiju i pospješiti kognitivne funkcije, i to na zdrav način, za razliku od stimulansa.
  • Infekcije urinarnog trakta – Sok od borovnica ima nevjerovatnu moć pročišćavanja urinarnog trakta. Takođe može ukloniti bakteriju Escherichiu coli. Zaštitiće ćelije urinarnog trakta i pojačaće njihovu otpornost na infekcije.
  • Rak – Elaginska kiselina u borovnicama ima antikancerogeno djelovanje koje može usporiti rast i širenje ćelija raka, a neka istraživanja su pokazala da može odigrati važnu ulogu kod liječenja raka.
  • Holesterol – Topiva vlakna će smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola, a antioksidativna svojstva borovnica će spriječiti oksidaciju holesterola, zbog koje može doći do nakupljanja plaka na zidovima krvnih sudova.
  • Zatvor – Borovnice sadrže vlakna koja će potaknuti rad crijeva. Popijte pola šoljice soka od borovnica 2 puta dnevno na prazan želudac kako biste potakli probavljanje hrane koju ćete poslije unositi.
  • Upala – Moćno antioksidativno i protivupalno djelovanje borovnica će pomoći u borbi protiv upala kao što su osteoartritis i giht.
  • Začepljenje disajnog sistema – Borovnice će potaknuti cirkulaciju i širenje krvnih žila, što će pružiti trenutno olakšanje od začepljenja nosa i otežanog disanja.
  • Vid – Osim što poboljšavaju vid, borovnice će smanjiti rizik od nastanka bolesti očiju uzrokovanih starenjem kao što je makularna degeneracija.

Savjeti za konzumaciju borovnice

Borovnice držite na suhom mjestu kako bi spriječili truljenje. Bobice koje strunu odmah uklonite kako biste spriječili ubrzano truljenje ostalih bobica. Na sobnoj temperaturi ih nemojte držati duže od jednog dana. Pohranite ih u posudu koja ne dopušta ulazak vazduha i stavite u frižider. Na taj način će trajati i do sedam dana. Ipak, borovnice je najbolje pojesti odmah dok su svježe.

Borovnice sadrže malu količinu oksalata. Osobe koje su imale ili imaju problema s kalcijumovim oksalatima, koji uzrokuju bubrežne kamence, trebaju ograničiti unos borovnica i posavjetovati se s ljekarom.

Brands:
ALL
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping