Novosti Prevencija i sport

Značaj fleksibilnosti

fleksibilnost

Značaj fleksibilnosti

Tokom godina, uslijed ozljeda, kretanja i starenja, smanjuje se fleksibilnost ligamenata, dok se zglobovi polako troše. Najčešće se pojavljuje bol u koljenima, a uslijed nje – mijenja se naša postura i samim time se pojavljuje bol u leđima i zdjelici.

Ono što većina nas zaboravlja, a od jednake je važnosti kao i samo vježbanje, štaviše, predstavlja preduslov vježbanju, je fleksibilnost koju postižemo istezanjem. Najjednostavnija definicija fleksibilnosti bila bi sloboda pokreta, mogućnost maksimalnog opsega pokreta u jednom ili više zglobova. Fleksibilnost se dakako odnosi na rastezljivost svih mekih tkiva oko zgloba.

Prilikom izvođenja bilo kakvog oblika fizičkog vježbanja pa i u situacijama u svakodnevnom životu, tijelo je izloženo raznim rizicima povređivanja. Jedan nagli ili nekontrolisani pokret može dovesti do oštećenja vezivnog tkiva te na kraju do djelimičnog ili potpunog puknuća mišića. U takvim situacijama aktiviraju se određeni tjelesni mehanizmi zaštite koji svojim djelovanjem nastoje spriječiti povredu. Glavni dijelovi tih zaštitnih mehanizama su mišićna vretena i Golgijev organ. Iako u konačnici rade istu stvar – štite nas od povreda, razlika između ova dva ključna faktora za fleksibilnost je ta da mišićna vretena teku paralelno s mišićnim vlaknima dok je Golgijev organ smješten među vlaknima tetiva.

Sportista koji je odradio istezanje biće i tjelesno i mentalno relaksiran što mu pomaže pri koncentraciji, smanjiće rizik od povreda zglobova, mišića i tetiva te će poboljšati krvotok i druge regenerativne procese.

Vrlo je važno da na vrijeme reagujemo i brinemo o ligamentima i zglobovima, a to možemo, osim redovnim vježbanjem, i ovim vrlo ukusnim smoothijem. Naime, glavni sastojak ovog smoothieja je ananas, koji sadrži bromelain, a on sadrži enzime koji se razgrađuju u bjelančevine.

Priprema smoothija:
Skuhajte 80 grama zobene kaše, dodajte 250 ml tople vode i ostavite da se ohladi. Iscijedite sok iz narezanih kockica ananasa, dok 40 gr meda, 7 gr cimeta, vodu sa zobenom kašom, 250 ml narandžinog soka i 40 gr badema pomiješajte u blenderu. Prije nego što bademe stavite u blender, pokušajte ih što više usitniti samostalno. U blender dodajte i sok od ananasa.

Brands:
ALL
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping