Značaj fleksibilnosti
2017-06-07 9:53Značaj fleksibilnosti
Značaj fleksibilnosti
Tokom godina, uslijed ozljeda, kretanja i starenja, smanjuje se fleksibilnost ligamenata, dok se zglobovi polako troše. Najčešće se pojavljuje bol u koljenima, a uslijed nje – mijenja se naša postura i samim time se pojavljuje bol u leđima i zdjelici.
Ono što većina nas zaboravlja, a od jednake je važnosti kao i samo vježbanje, štaviše, predstavlja preduslov vježbanju, je fleksibilnost koju postižemo istezanjem. Najjednostavnija definicija fleksibilnosti bila bi sloboda pokreta, mogućnost maksimalnog opsega pokreta u jednom ili više zglobova. Fleksibilnost se dakako odnosi na rastezljivost svih mekih tkiva oko zgloba.
Prilikom izvođenja bilo kakvog oblika fizičkog vježbanja pa i u situacijama u svakodnevnom životu, tijelo je izloženo raznim rizicima povređivanja. Jedan nagli ili nekontrolisani pokret može dovesti do oštećenja vezivnog tkiva te na kraju do djelimičnog ili potpunog puknuća mišića. U takvim situacijama aktiviraju se određeni tjelesni mehanizmi zaštite koji svojim djelovanjem nastoje spriječiti povredu. Glavni dijelovi tih zaštitnih mehanizama su mišićna vretena i Golgijev organ. Iako u konačnici rade istu stvar – štite nas od povreda, razlika između ova dva ključna faktora za fleksibilnost je ta da mišićna vretena teku paralelno s mišićnim vlaknima dok je Golgijev organ smješten među vlaknima tetiva.
Sportista koji je odradio istezanje biće i tjelesno i mentalno relaksiran što mu pomaže pri koncentraciji, smanjiće rizik od povreda zglobova, mišića i tetiva te će poboljšati krvotok i druge regenerativne procese.
Vrlo je važno da na vrijeme reagujemo i brinemo o ligamentima i zglobovima, a to možemo, osim redovnim vježbanjem, i ovim vrlo ukusnim smoothijem. Naime, glavni sastojak ovog smoothieja je ananas, koji sadrži bromelain, a on sadrži enzime koji se razgrađuju u bjelančevine.
Priprema smoothija:
Skuhajte 80 grama zobene kaše, dodajte 250 ml tople vode i ostavite da se ohladi. Iscijedite sok iz narezanih kockica ananasa, dok 40 gr meda, 7 gr cimeta, vodu sa zobenom kašom, 250 ml narandžinog soka i 40 gr badema pomiješajte u blenderu. Prije nego što bademe stavite u blender, pokušajte ih što više usitniti samostalno. U blender dodajte i sok od ananasa.